BEL VOOR SPOED 0384441701
Bel ons: 06 - 129 145 87 - 24 uur per dag bereikbaar

Kosten Crematie

Kosten Crematie
15 september 2017 Hakkenberg Uitvaartverzorging

In deze blog gaan we in op de kosten voor een crematie. De algemene opvatting is dat een crematie goedkoper is dan een begrafenis. Dat kan, maar het ligt er wel aan welke keuzes je maakt. Het is belangrijk dat je van je eigen situatie uitgaat om dat te berekenen. We leggen alle onderdelen uit, om zo duidelijk mogelijk te zijn.

De uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger die je kiest berekent een basistarief voor het regelen en begeleiden van de uitvaart. Dat basistarief varieert van € 995 tot € 2.250. De ene uitvaartverzorger is duurder dan de ander, maar er is ook verschil in wat bij het basistarief is inbegrepen. Wij adviseren daarom van tevoren te vragen wat wel en niet is inbegrepen. Of vraag een opgave van de totale kosten aan bij diverse ondernemingen, zodat je goed kan vergelijken. Meestal is bij dit basistarief inbegrepen:

 • De algehele begeleiding van de uitvaart door een uitvaartleider en de assisterende medewerkers
 • Het verzorgen en aankleden van de overledene door twee medewerkers, eventueel met nabestaanden
 • Het doen van aangifte van overlijden en de leges voor een akte van overlijden
 • Een condoleanceregister

De opbaring

Naast het basistarief zijn er kosten voor de opbaring. Het lichaam van de overledene dient ergens te worden opgebaard of te verblijven tot het moment dat de crematie plaatsvindt. Dat kan thuis, in een uitvaartcentrum, of mortuarium (ziekenhuis/zorginstelling). De kosten voor opbaring lopen uiteen van plm. € 50 per 24 uur (bijv. bij thuisopbaring of in een centrale koeling) tot € 150,00 per etmaal (voor een familiekamer in de duurdere uitvaartcentra).

De kist

Elke overledene dient bij het cremeren te zijn omgeven door een uitvaartkist of een ander, voor crematie goedgekeurd omhulsel. De meeste mensen kiezen voor een kist. Deze zijn er in allerlei soorten en materialen. Voor een uitvaartkist betaal je, inclusief het bezorgen van de kist en het in de kist laten leggen van de overledene, tussen € 399 (spaanplaat met printfolie) en € 1.500 (luxe massief houten kist). Daartussen zitten allerlei andere opties, zoals een witte of zwarte kist, een kist van steigerdelen, met stof bekleed en zo voort. Er zijn nog luxere kisten te verkrijgen die wel tot € 4.000 kosten. Alle kisten van reguliere kistenfabrikanten zijn geschikt voor crematie.

Kleine kosten

Naast de bovengenoemde kosten zijn er nog diverse kleine kosten. Uitgaande van een gemiddelde noemen we:

 • Rouwkaart – voor 75 standaard kaarten met envelop, postzegels en rouwverzendset plm. € 225
 • Familiebericht – voor een familiebericht in een regionale krant plm. € 450 of dorpskrant € 150
 • Bloemen – voor een standaard arrangement met lint plm. € 125
 • Rouwvervoer – voor inzet van de rouwauto per keer plm. € 140 (duurder bij de grotere bedrijven!)
 • Spreker – inzet van een spreker voor het leiden van de plechtigheid, incl. voorgesprek plm. € 250
 • Asbestemming – wanneer je de as op een bijzondere manier wilt laten verstrooien of een andere speciale bestemming wilt geven € 500
 • Dankbetuiging – kaartjes of een advertentie om de belangstellenden te danken voor het meeleven € 150

Het crematorium

Bij elk crematorium (je bent vrij te kiezen voor het crematorium dat het beste bij jou past) betaal je een crematietarief, een basisprijs voor de crematie en de asbestemming. Voor dat tarief (je kunt uit verschillende opties kiezen) mag je gebruik maken van de faciliteiten (aula en familiekamer) voor een vaste tijd, bijv. 60 minuten en heb je betaald voor de daadwerkelijke crematie: het verbranden van het lichaam van de overledene. Het laatste verplichte onderdeel is de vergoeding voor de asbestemming: de as wordt voor dat tarief netjes in een eenvoudige urn bewaard tot het moment van afhalen. Daarbij kunnen extra zaken worden gekozen, denk bijvoorbeeld aan extra tijd in de aula of familiekamer, een opname van de plechtigheid, gebruik van de beamer en consumpties in de koffiekamer.

Voor een gemiddelde crematieplechtigheid, met gebruik van alle faciliteiten, uitgaande van 60 personen en koffie/thee/cake kom je uit op ongeveer € 1.750 -1.850. Je kunt bij het crematorium ook voor nog eenvoudiger kiezen, bijvoorbeeld als je geen gebruik maakt van de aula en koffiekamer. Je betaalt dan alleen voor de crematie zelf, daarvoor geldt dan een tarief van € 1.000-1.100.

Een crematie kan dus heel eenvoudig en best goedkoop zijn, maar kan ook uitgebreider en luxer. Het is echt afhankelijk van de keuzes die worden gemaakt. We hopen dat we je met deze blog op weg hebben geholpen om zelf een antwoord te vinden op de vraag wat een crematie kost. Het kan zijn dat je na het lezen nog vragen hebt. Aarzel niet om eens contact met ons op te nemen als je graag wilt dat we een berekening maken voor jouw persoonlijke situatie. Of vraag ons wensenboekje aan, waarin je kunt opschrijven wat jij in gedachten hebt voor je eigen uitvaart.

instagram volgers kopen -
grandbetting.pro
-
betvolee.com
instagram volgers kopen -
grandbetting.pro
-
betvolee.com