BEL VOOR SPOED 0384441701
Bel ons: 06 - 129 145 87 - 24 uur per dag bereikbaar

Kosten Begraven – Begrafenis

Kosten Begraven – Begrafenis
15 september 2017 Hakkenberg Uitvaartverzorging

In deze blog gaan we in op de kosten voor een begrafenis. Over het algemeen denkt men dat een begrafenis veel duurder is dan een crematie. In veel gevallen is dat zo, maar het hoeft niet zo te zijn. Het hangt af van de locatie van de begrafenis en wat je verder belangrijk vindt. Daarom adviseren wij altijd de eigen, persoonlijke situatie als uitgangspunt te nemen voor het berekenen van de kosten. We leggen in deze blog alle onderdelen die je tegen kunt komen uit, om zo een duidelijk en compleet beeld te geven van de te verwachten kosten.

De uitvaartverzorger

Allereerst zijn er de kosten voor de begrafenisondernemer c.q. uitvaartverzorger of uitvaartleider, zoals die ook wel wordt genoemd. Deze berekent een basistarief voor het regelen en begeleiden van de begrafenis. Dat varieert van € 995 tot € 2.250. De ene begrafenisondernemer of uitvaartverzorger is duurder dan de andere, maar er is vaak ook veel verschil in wat bij het basistarief is inbegrepen. Wij adviseren daarom van tevoren te vragen wat wel en niet is inbegrepen. Of vraag desnoods een opgave van de totale kosten aan bij diverse ondernemingen, zodat je kan vergelijken. Meestal is bij het basistarief het volgende inbegrepen:

 • De algehele regeling en begeleiding van de uitvaart door een uitvaartleider en assisterende medewerkers
 • Het verzorgen en aankleden van de overledene door twee medewerkers, eventueel met nabestaanden
 • Het doen van aangifte van overlijden en de leges voor een akte van overlijden
 • Een condoleanceregister

De opbaring

Naast het basistarief zijn er kosten voor de opbaring. Het lichaam van de overledene dient ergens te worden opgebaard of te verblijven tot de dag van de begrafenis. Dat kan thuis, in een uitvaartcentrum of mortuarium (ziekenhuis/zorginstelling). De kosten voor opbaring lopen uiteen van plm. € 50 per 24 uur (bijv. bij thuisopbaring of in een centrale koeling) tot € 150,00 per etmaal (voor een familiekamer in een mooi uitvaartcentrum). Meestal duurt het vanaf het moment van overlijden tot de begrafenis 5-7 dagen. De keuze voor de manier van opbaren heeft dus, uitgaande van 6 dagen opbaring, behoorlijk invloed op de totale kosten en varieert in dat geval van € 300 voor thuisopbaring tot wel € 900 voor opbaring in een uitvaartcentrum.

De kist

Elke overledene dient op het moment van begraven te zijn omgeven door een uitvaartkist of een ander, voor crematie goedgekeurd omhulsel (bijvoorbeeld een stevige opbaarplank met een bedekkende lijkwade). De meeste mensen kiezen voor een kist. Veel mensen denken dat een opbaarplank met wade voordeliger is, maar dat is zelden het geval. Kisten en opbaarplanken zijn er in allerlei soorten en materialen. Voor een uitvaartkist betaal je, inclusief het bezorgen van de kist en het in de kist laten leggen van de overledene, tussen € 399 (spaanplaat met printfolie) en € 1.500 (luxe massief houten kist). Daar tussenin zijn allerlei soorten kisten verkrijgbaar, zoals een witte of zwarte kist, een kist van steigerdelen, een basiskist die met linnen stof is bekleed en zo voort. Er zijn ook nog luxere kisten te verkrijgen die wel tot € 4.000 kosten. Alle kisten van reguliere kistenfabrikanten zijn geschikt voor begraven.

Kleine kosten

Naast bovengenoemde kosten zijn er diverse kleine kostenposten. Uitgaande van een gemiddelde noemen we:

 • Rouwkaart –75 standaard kaarten met envelop, postzegels en rouwverzendset plm. € 225
 • Familiebericht – een familiebericht in een regionale krant plm. € 450 of dorpskrant € 150
 • Rouwvervoer – inzet van de rouwauto per keer plm. € 140
 • Locatie – gebruik van een zaal of aula op de begraafplaats voor de condoleance en plechtigheid, incl. gebruik van de muziek- en geluidsinstallatie, microfoon e.d. plm. € 350
 • Kerk – bij een plechtigheid in de kerk, kosten voor zalen / orgel / organist / liturgieën / koster plm. € 300
 • Spreker – inzet van een spreker voor het leiden van de plechtigheid, incl. voorgesprek plm. € 250
 • Bloemen – voor een standaard arrangement met lint plm. € 125
 • Grafmonument – nieuw monument via een steenhouwerij, vanaf € 1.250 (niet verplicht!)
 • Dankbetuiging – kaartjes of een advertentie om de belangstellenden te danken voor het meeleven € 150

De begraafplaats

Nu komen we bij het lastigste onderdeel van het beschrijven van de kosten voor een begrafenis. De tarieven per gemeentelijke begraafplaats of particuliere begraafplaats variëren namelijk zodanig, dat geen duidelijk antwoord te geven is wat dit kost. Je zou dat eigenlijk per begraafplaats moeten uitzoeken. Het is onmogelijk al deze prijzen in een blog samen te vatten. We hebben voorbeelden beschikbaar:

 • Er is een particuliere begraafplaats in Zwolle, waar je voor nog geen € 2.000 een eigen graf kunt aanschaffen, incl. het openen en sluiten van het graf voor de begrafenis en het onderhoud van de begraafplaats.
 • Een zelfde soort graf kost in de gemeente Heerde (gemeentelijke begraafplaatsen Heerde en Wapenveld) al bijna € 8.000.
 • In de gemeente Elburg ben je nog meer kwijt voor een zelfde soort graf.

Dure gemeentes in onze regio zijn Oldebroek (waaronder ook Wezep valt), Elburg, Heerde en Apeldoorn. Minder kostbaar is begraven in Zwolle. Naast deze verschillen in de tarieven kun je ook nog kiezen voor een bepaald type graf. Je hebt keuze voor 10 jaar, 20 jaar, 30 jaar of voor onbepaalde tijd. Hoe korter de periode, hoe voordeliger. Maar dat betekent dan wel dat er na 10 jaar of na 20 jaar opnieuw betaald moet worden, wil je het graf laten bestaan. De verschillen in prijs zijn behoorlijk. Maar niet op elke begraafplaats kun je voor elke periode kiezen. Je begrijpt uit dit verhaal al hoe ingewikkeld het is.

De conclusie: een begrafenis kan heel kostbaar zijn, maar er zijn ook veel mogelijkheden om te begraven voor minder. Het is afhankelijk van de locatie en keuze die je maakt. We hopen dat we je met deze blog op weg hebben geholpen om zelf een antwoord te vinden op de vraag wat een begrafenis kost. Het kan zijn dat je na het lezen nog vragen hebt. Aarzel niet om eens contact met ons op te nemen als je graag wilt dat we een berekening maken voor jouw persoonlijke situatie. Of vraag ons wensenboekje aan, waarin je kunt opschrijven wat jij in gedachten hebt voor je eigen uitvaart.

.

instagram volgers kopen -
grandbetting.pro
-
betvolee.com
instagram volgers kopen -
grandbetting.pro
-
betvolee.com