BEL VOOR SPOED 0384441701
Bel ons: 06 - 129 145 87 - 24 uur per dag bereikbaar

’Waarom uitvaartondernemers elkaars werk lezen'

Wat gebeurt er zoal in de uitvaart branche?

’Waarom uitvaartondernemers elkaars werk lezen’
14 oktober 2015 Hakkenberg Uitvaartverzorging

Uitvaartondernemers doen iets wat u waarschijnlijk niet verwacht: zij lezen elkaars werk. Vergelijk het met een kunstschilder die in het museum de kunst van de oude meesters afkijkt. Of met de snackbareigenaar die bij een collega-frietbakker de patat keurt op kwaliteit van aardappel, frituurvet en zoutgebruik. Of met de bloemist die op de bruiloft van een nichtje kijkt hoe het bruidsboeket in elkaar zit. En wij? Wij lezen alle familieberichten in het dagbladen en huis-aan-huis kranten. Met als doel: elkaar scherp houden.

Zo stond er eens in een advertentie: naar wens van de overledene zal de begrafenis op vrijdag 10 december in besloten kring plaatsvinden. Misschien lijkt dat u op het eerste gezicht geen vreemde zin. Maar eigenlijk staat hier dat het de wens van de overledene was dat hij op vrijdag 10 december in besloten kring zou worden begraven (en dus niet op zaterdag de 11e). Dat heeft de familie vast niet zo bedoeld. Of deze zin, die we heel vaak in de krant zien: dankbaar voor wat hij voor ons heeft betekend en met mooie herinneringen, is van ons heengegaan…. Waarschijnlijk was het de bedoeling te laten merken dat de nabestaanden zich dankbaar voelen, maar nu staat er dat hun dierbare dankbaar en met mooie herinneringen is heengegaan.

Bij het met de familie opstellen van een rouwkaart of overlijdensbericht voor de krant is het heel belangrijk om, naast hun persoonlijke inbreng, ook goed op het taalgebruik te letten. Onbedoeld kunnen er vreemde zaken in de tekst komen te staan.

  • Gelukkig wordt ‘onze lieve man, vader en opa’ niet vaak namens meerdere echtgenotes geschreven.
  • Meestal wordt er met ‘wij nodigen u na de begrafenis uit voor een eenvoudige maaltijd’ niet bedoeld dat we de aanwezigen pas na de begrafenis gaan uitnodigen, maar dat wij ze nu uitnodigen voor na de begrafenis.
  • Als er staat ‘u wordt hiermee uitgenodigd aanwezig te zijn bij de crematie op vrijdag 10 december’ is het niet de bedoeling dat u de daadwerkelijke crematie bijwoont, maar alleen de plechtigheid die daar aan vooraf gaat.
  • Bij de aanhef ‘Na een energiek leven, vol van aandacht, zorg en begrip, geven wij u kennis van het overlijden van’ wordt niet bedoeld dat de familie na een energiek leven, vol van aandacht, zorg en begrip, kennis geeft van het overlijden; dit slaat op het leven van de overledene.
  • In het dankwoord ‘Onze speciale dank gaat uit naar de goede verzorging van Carinova’ is een en ander door elkaar gehusseld. Beter is: ‘Onze speciale dank gaat uit naar de medewerkers van Carinova voor hun goede zorg.’

Elkaar scherp houden voorkomt dat er onbedoeld vreemde uitspraken worden gedaan. Vandaar dat uitvaartverzorgers elkaars werk lezen…

instagram volgers kopen -
grandbetting.pro
-
betvolee.com