BEL VOOR SPOED 0384441701
Bel ons: 06 - 129 145 87 - 24 uur per dag bereikbaar

Transparant en toch ondoorzichtig

een Hakkenberg uitvaartverzorgings blog.

Uitvaartkosten: Transparant en toch ondoorzichtig
17 juni 2015 Hakkenberg Uitvaartverzorging

Over de kosten van een uitvaart is de afgelopen jaren veel gezegd en geschreven. Uitvaartondernemers zouden nabestaanden in emotionele omstandigheden slecht informeren en min of meer een poot uitdraaien. Wie doet er in dagen van rouw immers moeilijk over geld? In kranten, Tv-programma’s en tijdschriften kwamen critici, consumenten, verzekeraars en ‘uitvaartveranderaars’ aan het woord. Er was volgens hen sprake van een ‘graaicultuur’ ten koste van verdrietige nabestaanden. De remedie tegen dit kwaad: transparantie in de uitvaartwereld!

Er is in het verleden inderdaad misbruik gemaakt van de situatie. Het taboe rond de dood had tot gevolg dat mensen achteloos betaalden wat ze berekend kregen. Daarom vonden wij die schreeuw om transparantie goed. Inmiddels zijn de tijden veranderd en zijn mensen gelukkig veel mondiger geworden. Nabestaanden willen weten waarvoor ze betalen, het liefst vooraf. Wij van Hakkenberg zeggen: dat is uw goed recht! Helderheid in kosten, daar mag u bij ons op rekenen.

Er zijn ook uitvaartondernemers die de consument op een andere manier informeren over uitvaartkosten. Zij kiezen voor uiterste transparantie, berekenen alleen een basistarief en belasten verder alle artikelen en diensten door tegen kostprijs. Je leest dan op hun website: ‘Wij verdienen niet aan de kist, het vervoer of de kaart’. Dat lijkt mooi, maar er schuilt wel een gevaar in. Zo’n basistarief spiegelt u als consument voor dat u bij deze ondernemer goedkoper uit bent. En dat ligt vaak toch even anders. Een rekenvoorbeeld ter illustratie:

Traditionele uitvaartondernemer                                      ‘Basistarief’ uitvaartondernemer

Onderdeel Inkomsten na kostenaftrek Onderdeel  Inkomsten
Basistarief   € 1.200 Basistarief  € 1.900
Uitvaartkist    € 150 Uitvaartkist € 0
Thuisopbaring € 100 Thuisopbaring € 0
Rouwkaart/adv € 100 Rouwkaart/adv € 0
Rouwvervoer € 50 Rouwvervoer € 0
Bloemen € 25 Bloemen € 0
Monument € 75 Monument € 0
Totaal inkomsten        € 1.700 Totaal inkomsten  € 1.900

Ons advies: vraag bij diverse uitvaartondernemers een offerte aan. Geef aan wat uw wensen zijn en wat u van de uitvaartondernemer verwacht. Hij of zij kan u een gespecificeerd overzicht geven van de te verwachten kosten. Zo krijgt u een duidelijk zicht op wat u onderaan de streep moet betalen. En laten we eerlijk zijn, als de bloemist een boeket voor u maakt, berekent hij niet € 10,00 als u binnenkomt en krijgt u vervolgens de bloemen tegen kostprijs, toch? Of de fietsenmaker die u zegt: het vervangen van de band van uw fiets kost € 15,00, de band zelf krijgt u voor inkoop. Kijk maar, hier heb ik de factuur van de inkoop van de band, ziet u wel? Zo zit de wereld niet in elkaar, gelukkig. Wij leggen u graag uit waarom de inzet van onze rouwauto € 125,00 kost. En waarom wij voor de koelapparatuur voor thuisopbaring inclusief bezorgen € 225,00 berekenen. Vraagt u het ons maar, want wij houden van glasheldere offertes.

instagram volgers kopen -
grandbetting.pro
-
betvolee.com